Zanimljivo je to da pišem članak, i u naslovu stavim „Linux 101“, dok se sama kategorija zove „GNU/Linux“. Večita polemika oko naziva mi je uvek zanimljiva, ali čisto da razjasnim neke stvari. GNU je projekat koji je zasluzan za razvijanje samog sistema, što uključuje skup malih programa koji čine jednu celinu. Sve to povezuje Linux – kernel koji stoji između sistema i hardvera. Dakle. Linux je samo kernel, ne ceo sistem, međutim još od samog starta su ljudi usvojili termin „Linux“ za sam operativni sistem. Nakon toga sledi „rat“ koji vodi GNU, a to je da pun naziv kombinacije kernela i sistema bude GNU/Linux. Ipak, navika je navika, te, eto nas, Linux 101.

 

Ako ste tek prešli na ovaj sistem (preciznije, jedan od mnogih sistema – distribucija) ili planirate da pređete, očekuje vas onoliko posla koliko vi očekujete od njega. Ako ste jedan od onih korisnika koji koriste pretraživač i slušaju muziku, čestitamo, prelazak je i više nego lak. Ipak, ako volite da istražujete, da se igrate sa sistemom, pravite, dodajete… Onda vas čeka dug put. Koliko dug? To zavisi od vas, koliko brzo učite i kako učite.

Terminal

Terminal

Terminal

Ako vas nešto asocira na linux, onda je to sigurno terminal. Terminal je ono što vidimo u filmovima kada upadaju u neki sistem, pa otkucaju par reči u crnom prozoru i BUM. Inače, terminal je jedna mala aplikacija koja nam omogućava da direktno izvršavamo komande, čisto tekstualne komande, što nas dovodi do bolje produktivnosti, jer brže završimo posao nego kada koristimo grafički način. Evo jednog primera:

Želimo da instaliramo Deluge bittorren. Otvaramo softver centar, vrsimo pretragu, otvaramo stranicu aplikacije, kliknemo na instaliraj, unesemo lozinku i čekamo. Nije previše komplikovano, ali gubimo previše vremena.

Ukoliko želimo da isti taj softver instaliramo preko terminala, sve što je potrebno da uradimo je sudo apt install deluge. To je to. Naravno, ovo važi za Ubuntu, druge distribucije imaju svoje načine instaliranja aplikacija preko terminala (yum, pacman…).

 

Linux za sve koristi fajlove. To znači da lako možemo manipulisati svim tim podacima kroz sam terminal.

Politika linux sistema je da se kreiraju mali programi koji će imati određene funkcije. Međutim, mi možemo iskoristiti više manjih programa i nadovezati ih kako bi izvršili zadatak. Politika je sledeća, bolje manji program koji odlično izvršava jednu funkciju, nego program koji osrednje izvršava 100 funkcija. Samim tim, ako određeni program ima zadatak da vrši jednu funkciju, npr. obradu teksta, sav fokus je usmeren tamo. To znači da dobijamo kvalitetne male programe koje možemo povezivati da rade kao jedan veći. To postižemo „pajpovanjem“, koristeći | uspravnu crtu (eng. Pipe). Primer:

ps ax | grep java

Izvršavanjem komande iznad, prikazaće nam se informacije o procesima koji u sebi sadrže karaktere nakon grep komande, u ovom slučaju, java. Šta smo mi sada uradili? Izvršili smo ps ax komandu koja nam prikazuje sve aktivne procese sa dodatnim informacijama. Te informacije su možda nebitne nama u tom trenutku, te ih možemo nekako izbaciti a prikazati samo one koje nama znače. Tu uskače grep čija je svrha da pronalazi reči po šablonu koji mu vi dodelite. Kombinacijom ove dve komande, mi dobijamo željeni rezultat.

 

U nastavku ćemo pričati o nekim osnovnim komandama i primerima sa kojima se novi korisnici mogu suočiti.

Zanimljivo, hmm? Pokaži svima!